Jičín - Valdštejnovo náměstí
Hořická radnice

Nejnovější články

26. 1. 2020Jen dva dny nám zbývají do chvíle, kdy před sedmdesáti pěti...

Číst dále..

27. 1. 2020Kvůli nákaze novým koronavirem již v Číně zemřelo několik d...

Číst dále..

KSČM si s úctou ke všem obětem připomíná 75. výročí osvobození vyhlazo...

Hluboce se skláním

v ort26. 1. 2020
Jen dva dny nám zbývají do chvíle, kdy před sedmdesáti pěti lety, byla osvobozena nejhrůznější »továrna na smrt«, jak byl nazýván tábor v Osvětimi a jeho odnož Birkenau – Březinka. Tady němečtí nacisté vybudovali v moderní době zařízení, za jaké by se nemusel stydět středověk či třicetiletá válka. Tady systematicky, hrůzně, s německou přesností, byli vyvražďováni nejen odpůrci režimu, ale celé národy, etnické skupiny či lidé lišící se něčím od strašných nordických představ hitlerovských ideologů. Tady skončili svůj život i takoví lidé, jako byl levicový literární historik Bedřich Václavek anebo malíř Hans Krása a s nimi desetitisíce českých Židů v nelidském holocaustu, tady cyklon B zabíjel nejen muže, ale i děti a ženy. Tady se prováděly strašlivé medicínské experimenty doktora Mengeleho. Dnes se můžeme přít, zda zavražděných byly dva, tři miliony nebo »pouze« půldruhého milionu.

27. 1. 2020
MarkováKvůli nákaze novým koronavirem již v Číně zemřelo několik desítek lidí a potvrzených případů nakažených je více než dva tisíce. Úmrtnost na toto onemocnění je kolem dvou procent. Schopnost šíření tohoto viru, který je infekční i v inkubační době, navíc začíná sílit. První potvrzený případ o víkendu oznámila Kanada, zatímco USA už pátý. Wu-chanská pneumonie se přenáší ze zvířat na lidi. Lidé se jí zřejmě nakazili od divokých zvířat. Nemoc se přenáší i z člověka na člověka a podobně jako u příbuzných nemocí MERS a SARS nebo u chřipky jde o přenos kapénkami. Nemoc zatím není příliš prozkoumána. Většinu obětí tvořili zatím starší lidé nebo osoby s oslabenou imunitou, či lidé, kteří trpěli nějakou další závažnou chronickou nemocí,

KSČM si s úctou ke všem obětem připomíná 75. výročí osvobození vyhlazovacího tábora u města Osvětim: Auschwitz-Birkenau Rudou armádou. Nikdy nezapomeneme miliony obětí, které byly brutálně zavražděny, především Židů, Slovanů a jiných národů.

Se všemi pozůstalými si připomínáme tento den jako Mezinárodní den holocaustu.

Pietního aktu se za KSČM zúčastní předsedkyně Rozhodčí komise Helena Vrzalová.

Pozvánka

Pozvánka MDŽ 2020 IV

Cirkulární ekonomika

kohl jEvropská Unie se v posledních pěti letech v odpadovém hospodářství orientuje na snižování odpadů a postupnou snahu veškeré odpady (rozdělené formálně do cca 256 skupin) opět využívat. Tomuto úsilí byl dán název Cirkulární ekonomika. Jedním z prvních materiálů na podporu této koncepce byla směrnice, která stanovuje povinnost „rozebíratelnosti“ výrobků na komponenty, které by se daly opět využít.